Sound studio

£640,000 project to turn former Barrow park keeper’s house into sound art center

Work has begun on a £640,000 transformation of a former park keeper’s house in Barrow into a nationally recognized sound art centre.

Piel View House in Barrow Park has been the base of the organisation, Full of Noises since 2011, but the Edwardian building has seen better days, so is currently being redeveloped, thanks to support from Arts Council England, the Sir John Fisher Foundation and owner Barrow Borough Council.

The first phase, due for completion in June, includes a new ground floor extension to provide performance and project space with a capacity of 40 seats as well as reception and offices.

The space was designed precisely for high quality acoustics and will provide a new hub for FON’s ongoing activities in the park.

Outdoor arrangements are also made to create spaces that can be used during residencies, performances and projects. New refurbished paths and ramps will allow full accessibility to the terrace and rear entrance, building on the house’s connection to the walled garden which provides another link to the rest of the park.

Piel See House. Photo Philippe Green

“We are very pleased that our studio redevelopment is underway and we look forward to welcoming old and new audiences back when Piel View House reopens this summer,” said FON Artistic Director Glenn. Boulter.

FON’s base in Barrow Park has transformed the way the organization interacts with the public by using park locations for events, providing new experiences for the public.

Once completed, the redevelopment will allow FON to base its program entirely within the park with the new project and performance space hosting regular events including workshops, exhibitions, concerts and lectures.

The new look of Piel View House in 3D

Since beginning life in the former Barrow Dockyard Canteen building in 2009, FON has produced over 100 events, including six biennial festivals showcasing new work by over 200 artists.

The £640,000 project at Piel View House is being carried out by Barrow-based Leck Construction and was designed by Leeds Environmental Design Associates.